Nieuws

EU-Ombudsman: “wanbeheer bij Europees Defensieagentschap”

Jorge Domecq stond jarenlang aan het hoofd van het Europees Defensieagentschap. In 2020 stapte hij over naar wapenfabrikant Airbus. Vredesactie trok samen met het Europees Netwerk tegen Wapenhandel en Corporate Europe Observatory aan de alarmbel. De Europese Ombudsman geeft ons nu gelijk: het EDA had deze overstap niet mogen toelaten. Het verhaal toont de innige band tussen wapenindustrie en EU-beleidsmakers.

[Lees verder]
Jorge Domecq, in het midden, vertrok na zijn mandaat bij het EDA naar wapenfabrikant Airbus
Nieuwe brochure brengt militarisering Europese Unie in kaart

Hoe bereidt de Europese Unie (EU) zich voor op de uitdagingen die voor haar liggen? Hoe zal ze omgaan met de klimaatcrisis, de economische crisis en de sociale crisis waarmee wij worden geconfronteerd? Welke stappen onderneemt de EU om de diepere oorzaken van deze crises aan te pakken? Op steeds meer van deze vragen biedt de EU een militair antwoord. Een nieuwe brochure brengt de militarisering van de EU nu in kaart.

[Lees verder]
lobbyisten rond een tafel in de europese instellingen bepalen het Europees veiligheidsbeleid
6 jul / 2021
Omzet van wapenbedrijven FN Herstal en Mecar keldert dankzij rechtszaken

Vredesactie voert samen met Ligue des Droits Humains en CNAPD al meer dan een jaar lang juridische strijd tegen de wapenexport naar de Saudische coalitie die vecht in Jemen. De impact daarvan op de wapenbedrijven FN Herstal en Mecar blijkt nu groot te zijn. Dat zeggen wij niet, maar de wapenbedrijven zelf. Uit de jaarraporten van deze bedrijven blijkt dat hun omzet het afgelopen jaar crashte.

[Lees verder]
StopArmingSaudi